Post | oktober 2023 | Nieuws | 4 min lezen

Succesvolle matches voor Kleinschalig Wonen Westwoud

Kleinschalig Wonen Westwoud hebben in de vijf jaar dat ze al meedoen met de Westfriese Beursvloer veel matches gemaakt. Maar dit jaar doen ze niet mee. Erica van der Meulen: “Wij redden onszelf nu goed en slaan dit jaar over. Maar voor organisaties die nog niet veel zelf hebben kunnen opbouwen, raad ik zeker aan mee te doen.”


Tijdens de eerste Westfriese Beursvloer maakten ze gelijk een grote match. Erica: “Van de arbeidsinspectie moest de trap van de oude pastorie voorzien worden van twee armleuningen. Al vrij snel kwam ik in gesprek met een aannemersbedrijf die ons wilde helpen. Ze hebben uiteindelijk niet alleen die twee, maar ook in de rest van het pand armleuningen gemaakt. De eerste keer was dus gelijk goed raak!”


Konijntjes erbij?

Kleinschalig Wonen Westwoud heeft in de jaren heel wat matches gemaakt. “Een printer en laptop met een IT-bedrijf. Een ander bedrijf heeft ons in coronatijd geadviseerd over ons luchtafzuigsysteem. We hebben ook een keer een konijnenhok gematcht met een kringloopwinkel. En dat kan dus ook tijdens de beursvloer: dat je niet met een commercieel bedrijf, maar met een andere maatschappelijke organisatie een match maakt! En wat helemaal leuk was; de kringloopwinkel had recent konijntjes gevonden, dus die konden we erbij krijgen. Dat is toch leuk dat je voor een konijnenhok komt en dat je dan ook nog met konijntjes terugkomt!”


Brochures en meer

Vorig jaar ging Erica de beursvloer op voor weer iets heel anders. Erica: “We wilden nieuwe brochures hebben en dus stapte ik op Villa Vormgeving uit Berkhout af. Ik liet zien wat we hadden en wat we graag anders zouden zien. Het klikte gelijk goed, al vond ik het ook best spannend. Je kent elkaar niet, dus je weet niet of de samenwerking goed zal gaan. Maar die zorg was echt niet nodig. De samenwerking ging hartstikke soepel. Marc Mol van Villa Vormgeving voelt ons heel goed aan, begrijpt ons werk en heeft duidelijk hart voor onze doelgroep. Dat heeft zich vertaald in niet alleen een mooie brochure, maar ook nog een kaart met tips over hoe om te gaan met mensen met dementie. Nog steeds schakelen we Marc in als we weer iets nodig hebben. Betaald uiteraard ;-).”


Maatschappelijke betrokkenheid

Ellen Koning en Marc Mol van Villa Vormgeving hebben inmiddels ook al een paar keer meegedaan met de Westfriese Beursvloer. Marc: “Ik vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en sociaal iets bij te dragen. En, laten we eerlijk zijn, je hoopt toch ook dat er uit een match in een toekomst een betaalde klus komt. Zo was een van onze eerst matches een match met Stichting Varend Erfgoed. Daarvoor heb ik het logo aangepast en een folder gemaakt. En nog steeds krijg ik af en toe een opdrachtje. Heel leuk. Maar, dat is zeker niet de voornaamste reden dat we meedoen. Een brochure, een folder of flyer, nieuw logo, goede website… het kost nou in eenmaal geld. Geld dat niet iedere organisatie heeft liggen. Ik help dan graag de organisatie op weg, want ik weet hoe belangrijk het is je organisatie goed te presenteren. Ik moet wel uitkijken dat ik niet overal ‘ja’ op zeg, want we zijn met z’n tweetjes en ik moet er wel tijd voor kunnen vrijmaken. Half werk afleveren, doe ik niet.”


Appeltaart

Aan de organisaties wordt gevraagd een tegenprestatie te leveren. Bijvoorbeeld een rondleiding in de organisatie, een traktatie van eigen producten, het aanbieden van een teamuitje voor het bedrijf… of een appeltaart. Erica: “Alle bedrijven waar wij mee hebben gematcht kregen van ons een appeltaart. Nee, niet uit de supermarkt of van de locale bakker: zelfgemaakt door onze bewoners. Zo geven we echt iets van onszelf terug en betrekken we de ouderen bij de match.”

 

“Ja, die appeltaart was heerlijk!”, zegt Marc. “Leuk dat de organisaties moeite doen voor een leuke of lekkere tegenprestatie. We hebben al van alles gekregen: een uitgebreid borrelpakket, vrijkaartjes voor een muziekvoorstelling en zelfs een workshop. Ik ben benieuwd waar de organisaties dit jaar mee komen. Want, uiteraard zijn wij er dit jaar weer bij!”


Tip voor de organisaties

Erica: “Ik raad beginnende organisaties zeker aan om mee te doen. Dan heb je vaak geld nodig. Om spullen te kopen, of kennis en kunde in te schakelen. Dat kun je dus vinden op de beursvloer, maar dan zonder dat er geld aan te pas komt! Het is ook een plek om te netwerken, mensen te ontmoeten. Ik zou wel als tip willen geven je goed voor te bereiden. Welke bedrijven zijn er? Wat is precies je vraag? Je bent namelijk niet de enige organisatie die wat wil.”


Marc vult aan: “Klopt, het is fijn als je vraag duidelijk is. Ik heb een keer gehad dat een organisatie naar me toe kwam en zei: ‘Ik hoorde dat je mooie dingen kunt maken. Hebben we nu een match?' Ze wisten echt niet wat ze wilden. Nou, dan verzoek ik ze toch vriendelijk er even goed over na te denken en volgend jaar terug te komen. Dat was bij Kleinschalig Wonen Westwoud wel anders: die wisten precies wat ze wilden. Dat is heel fijn, want dan kan ik ook goed inschatten hoeveel tijd het kost en of ik die tijd kan vrijmaken. Ik kon dan ook direct ‘ja’ zeggen op deze leuke hulpvraag.”

 

Feestje

Erica heeft nog meer tips: “Kijk ook al vooruit naar de consequenties van je vraag. Zoek je bijvoorbeeld een grote tafel voor in de kantine, bedenk je dan dat je die tafel ook naar je organisatie moet zien te krijgen. Neem dat mee tijdens je gesprekken. En als laatste: geniet er vooral van. De Westfriese Beursvloer is echt een feestje!”

 

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Volop geklust tijdens NLdoet

| Nieuws
Tientallen enthousiaste vrijwilligers meldden zich aan bij Vrijwilligerspunt Westfriesland voor NLdoet ...
Lees meer

Fondsen als alternatieve financieringsmogelijkheden

| Nieuws
De coronacrisis treft niet alleen bedrijven en ondernemingen, maar ook (vrijwilligers)organisaties ...
Lees meer

Vrijwilligers gezocht voor NLdoet

| Nieuws
Op 29 mei doet Vrijwilligerspunt Westfriesland mee aan de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet ...
Lees meer