Post | april 2020 | Nieuws | 2 min lezen

Huiswerkhulp in coronatijd

Willem Galle is al lange tijd samenvoorlezer bij Vrijwilligerspunt. Samenvoorlezen is een project van Vrijwilligerspunt waar vrijwilligers kinderen van gezinnen die moeite hebben met de Nederlandse taal, 20 weken lang wekelijks voorlezen. Maar nu heeft hij er een uitdagende vrijwilligersklus bij: Willem begeleidt kinderen die het Nederlands als tweede taal hebben met hun huiswerk. Willem: “Vooral voor deze kinderen is huiswerkbegeleiding in coronatijd onmisbaar.”


Oproep Corona Helpers

Drie weken geleden reageerde Willem op de oproep die Vrijwilligerspunt had geplaatst op de website Corona Helpers voor huiswerkhulp. Sinds drie weken begeleidt Willem maar liefst drie kinderen wekelijks met hun schoolwerk. Willem: “Hoewel ik een baan heb bij de Nederlandse bank, ben ik opgeleid als onderwijzer. Momenteel volg ik de post hbo opleiding NT2; een opleiding gericht op onderwijs aan kinderen die Nederlands als tweede taal hebben. Ik heb daarom erg veel interesse in deze doelgroep. Ik twijfelde dan ook geen moment om deze vrijwilligersklus op te pakken. Zo kan ik extra ervaring opdoen.”

 

Twee uur per leerling

De leerlingen van Willem zitten in groep 3, 5 en 8 van de Kuyperschool in Andijk en hebben ieder een ander geboorteland: Eritrea, Afghanistan en Syrië. Iedere woensdag en vrijdag begeleidt Willem deze kinderen met het schoolwerk. Per kind besteedt hij zo’n twee uur aan huiswerkbegeleiding. Willem heeft het er maar druk mee. Willem: “Ik begeleid ze uiteraard digitaal. Daarvoor hebben we voor een van de kinderen nog snel een laptop geregeld, want zonder laptop is huiswerkbegeleiding erg lastig. Gelukkig kon de school dat snel regelen. Voordat ik videobel, bereid ik me eerst voor. Ik kijk op het digitale lesprogramma van de school wat ze die dag moeten doen en ik bekijk wat het leerdoel is. Samen met de leerling loop ik vervolgens de lesstof door en leg ik uit waar nodig.”

 

Leerachterstand

En dat blijkt nodig, vertelt Willem. “Deze kinderen hebben namelijk een leerachterstand omdat ze de Nederlandse taal nog niet goed genoeg beheersen. Hun koppies draaien op volle toeren. In twee talen! Een van de kinderen heeft bijvoorbeeld moeite met rekenen. Niet zozeer omdat hij sommen niet begrijpt, maar het duurt langer voordat hij de uitkomst kan geven. Hij blijkt namelijk eerst de som te vertalen naar zijn geboortetaal. Berekent dan vervolgens de som en vertaalt het dan weer naar het Nederlands. De Nederlandse taal is gewoonweg nog niet eigen genoeg om het in een keer in de Nederlandse taal te doen. Je ziet ze daar echt mee worstelen. Dit soort bevindingen koppel ik ook terug naar de school. Na afloop van de huiswerkbeleiding stuur ik een verslag naar de school terug.”

 

Huiswerkbegeleiding na de coronacrisis

Loopt de huiswerkbegeleiding van Willem nu ten einde nu de kinderen na de meivakantie weer naar school gaan? Willem: “Ik denk het niet. Behalve dat de kinderen waarschijnlijk niet direct voltijd naar school gaan, heeft juist deze groep kinderen extra begeleiding nodig. Ik denk dat de scholen dat (nog) niet genoeg kunnen geven. Door de taalachterstand kunnen deze kinderen ook als de scholen weer ‘normaal’ zijn, nog steeds begeleiding gebruiken. Ik ben inmiddels door de school gevraagd of ik tot aan de zomervakantie deze kinderen wil blijven begeleiden. Natuurlijk ga ik dat doen, want ik vind het hartstikke leuk én leerzaam.”

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

De winnaars van de Vrijwilligersprijs Medemblik 2021

| Nieuws
Op 19 november werden de winnaars bekend gemaakt van de Vrijwilligersprijs Medemblik 2021. De bekendmaking ...
Lees meer

Vrijwilligersmarkt groot succes

| Nieuws
De Vrijwilligersmarkt van Vrijwilligerspunt Westfriesland werd dit weekend druk bezocht. Ruim 150 bezoekers ...
Lees meer

Kom naar de Vrijwilligersmarkt!

| Nieuws
Op zoek naar vrijwilligerswerk? Kom op 5 of 6 november naar de Vrijwilligersmarkt! Wil je vrijwilligerswerk ...
Lees meer