Post | september 2024 | Nieuws | 2 min lezen

Dijklander Ziekenhuis en Taalhuis slaan handen ineen

Hoorn, 6 september 2024 - In de regio West-Friesland hebben één op de acht volwassenen moeite met lezen en schrijven en/of het gebruik van computers, telefoons en tablets. Dit maakt het lastig om informatie over ziekte en gezondheid te vinden, te begrijpen en toe te passen. Daardoor kan niet iedereen altijd goed voor de eigen gezondheid zorgen. Om die reden hebben het Dijklander Ziekenhuis en Taalhuis Westfriesland de handen ineengeslagen om samen deze mensen zo goed mogelijk te helpen om informatie te vinden en begrijpen. De nationale Week van lezen en schrijven, van 8 tot en met 15 september aanstaande vormt het startschot. 

 

Elke dag wel iemand die de informatie niet snapt 

Wie medische informatie niet goed begrijpt of formulieren verkeerd invult, kan steeds verder in de problemen raken. De soms complexe medische informatie maakt het voor laaggeletterden moeilijk om zich te houden aan afspraken, leefregels en bijvoorbeeld medicatiegebruik met alle gevolgen van dien. Ilse de Vries, programmamanager continu verbeteren: “Laaggeletterdheid leidt op diverse plekken in de zorg tot problemen. In de regio West-Friesland is maar liefst 18% (van 16 jaar en ouder) van de bevolking laaggeletterd. Dat betekent dat iedere zorgverlener van het Dijklander Ziekenhuis elke dag wel iemand ziet die de informatie waarschijnlijk onvoldoende tot zich kan nemen, of niet na kan lezen of de uitleg niet snapt. Omdat veel mensen zich schamen voor laaggeletterdheid, is dat niet altijd meteen duidelijk. En dat leidt regelmatig tot problemen zoals een patiënt die te laat of niet op een afspraak verschijnt, die formulieren niet invult of medicijnen niet inneemt zoals is voorschreven.” 

 

Nancy Ronosetiko, coördinator Taalhuis Westfriesland: “We gaan deze samenwerking aan om bewustwording op het thema Laaggeletterdheid te creëren bij medewerkers van het ziekenhuis. Wij gaan samen aan de slag, onder meer door workshops aan te bieden en informatie uit te wisselen. Door bewustwording, signaleren en doorverwijzing van en door medewerkers kunnen we samen ervoor zorgen dat patiënten, die moeite hebben met lezen en schrijven, zo goed mogelijk geholpen worden.” 


Het Dijklander Ziekenhuis werkt naast Taalhuis Westfriesland ook samen met het NL Plein van Bibliotheek Waterland en heeft contacten bij de Stichting Lezen en Schrijven en Expertisecentrum Pharos. De samenwerking moet leiden tot betere zorg voor laaggeletterde patiënten. 

 

Op de foto: Een taalambassadeur van Taalhuis Westfriesland bezocht begin augustus op verzoek van het Dijklander Ziekenhuis de locatie in Hoorn om eens van hem te horen of onze bewegwijzering voor hem voldoende duidelijk is. Hieruit kwamen enkele verbeterpunten die inmiddels worden opgepakt.

 

Deel blogpost