Post | mei 2020 | Nieuws | 3 min lezen

Autoschermen voor veilig personenvervoer

Vervoer een probleem tijdens de coronatijd? Nu niet meer! Vanaf nu kan iedereen veilig vervoerd worden door gebruik te maken van 'taxischermen', die sinds kort bij Vrijwilligerspunt te leen zijn.

 

Tot voor kort konden we geen hulp bieden aan mensen die vervoer zochten om bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of de huisarts te gaan. Door de 1,5 meter regeling is het namelijk onmogelijk om in een personenauto de juiste afstand te bewaren. Wij vinden het belangrijk dat vrijwilligers gemakkelijk en veilig hun werk kunnen doen. Maar door de overheidsbeperkingen en de angst voor de kans op besmetting wordt het niet makkelijker om als vrijwilliger met de auto aan de slag te gaan en te helpen. Ook de hulpvrager wordt belemmerd in zijn/haar vraag om hulp, terwijl er wel degelijk een concrete hulpvraag bestaat! Maar, inmiddels beschikt Vrijwilligerspunt over een aantal zogenoemde Autoflexschermen van Karsten Tenten die gemakkelijk in iedere personenauto kunnen worden gehangen, zodat mensen binnen de 1,5 meter toch veilig vervoerd kunnen worden. En deze zijn nu te leen voor vrijwilligers en maatschappelijke organisaties!

 

Bescherming

Het beschermende kuchscherm Autoflexscherm draagt enerzijds bij aan daadwerkelijke fysieke bescherming maar ook aan het gevoel van bescherming en veiligheid. Beide factoren spelen mee bij vrijwilligers en hulpvragers om wel of niet gebruik te maken van (vrijwilligers)vervoer met de auto van A naar B.

 

Gebruiktips

Hoewel het scherm niet verplicht is gesteld door de RIVM draagt het als hulpmiddel zeker bij aan betere bescherming. Mits er een aantal praktische afspraken tussen vrijwilliger en hulpvrager met elkaar gemaakt voorafgaande aan de autorit. Daarom een aantal gebruiktips.

 

  • Vrijwilliger; monteer het scherm vooraf volgens de handleiding.
  • Vrijwilliger; laat de passagier ZELF instappen en achterin plaatsnemen.
  • Vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie; maak het scherm weer schoon met warmwater en wat zeep. Laat het scherm optioneel een bepaalde periode in quarantaine. Bijvoorbeeld 72 uur.
  • Passagier: je moet zelf, zonder hulp kunnen instappen.
  • Passagier; raak de deurgrepen (bij voorkeur) niet aan.
  • Passagier; raak het Autoflexscherm niet aan gedurende de autorit.

 

Daarnaast heeft de vrijwilliger en de hulpvrager te maken met een aantal algemene basisregels wat betreft autorijden met een ander persoon. Een ander persoon is een persoon die geen gezinslid of huisgenoot is.

 

Basis regels

  • Rijdt niet onnodig samen met iemand anders dan uit je eigen huishouden.
  • Houd altijd 1.5 meter afstand.
  • Rij maximaal met één ander persoon in de auto. Eén persoon voor en één persoon achter. Dan houd je zeker 1.5 meter afstand. Je kunt hier geen boete voor krijgen.
  • Het Autoflexscherm is een extra hulpmiddel dat bescherming biedt aan bestuurder en passagier. Alle andere regels zijn ook van toepassing.
  • Een scherm in de auto is geen verplichting of regel vanuit het RIVM of vanuit de overheid. Er is nu nog geen oordeel gevormd over de mate van bescherming en gebruik. Net zoals bij mondkapjes.


Wat betreft autoveiligheid; de RDW voert op dit moment onderzoek uit en schat informeel in dat een zacht scherm zoals het Autoflexscherm eerder in aanmerking zal komen voor goedkeuring dan een hard scherm. Het oordeel over veilig gebruik en risico’s ligt daarom tot die tijd bij de autobestuurder zelf. Overleg bij twijfel met je organisatie, de mening van je passagier of desnoods met je verzekeringsmaatschappij en maak een eigen afweging. Net zoals je doet bij het vervoeren van bepaalde bagage in de auto.

 

Te leen bij Vrijwilligerspunt

Vrijwilligerspunt leent de schermen uit aan vrijwilligers die via coronahelpers.nl worden bemiddeld en via de samenwerkende hulporganisaties in de regio. Wil je een scherm lenen? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Stuur een mail naar [email protected] of bel 0229-216499. 

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·